Op deze pagina vertellen wij kort over 

Cattery du Hovali

 


Ik ben Geneviève Alidarso.
Geboren in 's Gravenhage. Ik heb tot halverwege 1996 in Zoetermeer gewoond.  Daarna ben ik verhuisd naar Rotterdam om aan de Erasmus Universiteit 'Beleid en Management Gezondheidszorg' te gaan studeren. In de herfst van 2001 ben ik afgestudeerd.


Hier even iets over mij: Raymond  Hovens, bouwjaar 1972. Naast BKH-tjes  houd ik van motorrijden, op de foto hiernaast sta ik achter mijn trots: Honda Shadow VT600 '93. Ook windsurf ik erg graag, al ontbreekt vaak de tijd en wind! Ik werk als productmanager bij een medical devices bedrijf. Eten (veel en lekker) en drinken (wijn), daar ben ik ook gek op.


Catterybeleid

Onderstaand een stukje over ons catterybeleid.


Het Brittenvirus

Wij zijn liefhebber en fokker van de rassen Brits Korthaar & Selkirk Rex. 

In 1999 kochten wij, na gespaard te hebben, onze eerste Brits Korthaar. Na zoveel enthousiaste verhalen van andere fokkers zijn we eens gaan showen en gingen we denken aan een eerste nestje. Het brittenvirus was aangeslagen en we komen er nu ook niet meer van af. We wilden wel via de officiële manier een nestje fokken en hierdoor zijn wij sedert 2001 geregistreerd als cattery via 'Sociëteit van Kattenliefhebbers Neocat'.

Inmiddels fokken wij al meer dan 10 jaar, maar wij vinden dat het aantal jaren dat men fokt niet gelijk staat aan de kennis die men vergaart heeft of met welke intentie men fokt. Er zijn genoeg fokkers die jarenlange ervaring hebben, maar nog steeds geen kaas gegeten hebben van bijvoorbeeld genetica of nog steeds hun katten niet op erfelijke aandoeningen testen. 


De Selkirk Rex

Jenguari Joan of CurlyBurly

De Selkirk Rex is al sinds dat we op zoek waren naar Britten in beeld. De Selkirk Rex is qua type en karakter te vergelijken met de Brits Korthaar. Alhoewel er subtiele verschillen in type zijn. Daarnaast zijn Selkirks over het algemeen speelser en aanhaliger dan Britten. Het grootste verschil verder is dat Selkirks een krullende/golvende vacht hebben en in zowel korthaar als langhaar erkend zijn. Helaas waren ze toen nog helemaal niet in Nederland te vinden. En wij waren nog te onervaren binnen de Catfancy (de kattenfokkerswereld), om er achter te komen hoe we dan wel aan zo’n prachtige kat konden komen. Nadat wij een aantal jaar Brits Kortharen gefokt hadden, begon het vinden van een mooie Selkirk Rex weer te kriebelen. In 2005, na bijna 3 jaar gezocht te hebben, kwam er eindelijk een prachtige Selkirk Rex bij ons wonen (Cassie).

Jenguari Joan of CurlyBurly

 


Karakter en gezondheid

Wij fokken op karakter en gezondheid. En omdat wij gezondheid hoog in ons vaandel hebben, ontvlooien en ontwormen wij onze katten regelmatig, worden ze voor een dekking op Felv en Fiv getest, worden ze jaarlijks op HCM en éénmalig op PKD (beide erfelijke aandoeningen) getest, worden ze jaarlijks geënt en staan ze onder toeziend oog van Sterkliniek Spijkenisse te Spijkenisse.

Wij raden kittenkopers altijd aan om een kitten uit geteste ouders te kopen (HCM, PKD, Felv en Fiv).

Vraag ook altijd om de testuitslagen van de ouders van het kitten in te mogen zien. Een fokker die met negatief geteste katten fokt, heeft niets te verbergen! Indien men een kitten tegenkomt die uit niet-geteste ouders komt, is het enige advies dat wij kunnen geven ‘weglopen’, ook al is het kitten nog zo leuk en lief.

Wij zijn er niet op uit om alleen maar showkatten te fokken. Ook hoeven onze katten niet per se fokkatten te zijn. Onze katten/kittens zijn te allen tijde eerst lieve huisgenootjes en daarna pas show- of fokkatten.
Bij ons wordt er bij de Britten
dus geen verschil gemaakt in prijs tussen show-/fokkittens of kittens die daarvoor niet in aanmerking komen. We zullen wel eerlijk aangeven of een kitten naar onze mening (potentieel) geschikt is voor show of fok. Voor de Selkirk Rex geldt dit onderscheidt wel. Voor de kittens die puur als huisgenoot verkocht worden, geldt een lagere prijs dan de kittens die voor de show of fok verkocht worden (de prijs is dan afhankelijk van kwaliteit van krul en type).

Het voorgaande betekent niet dat wij met elk nest die wij fokken zomaar wat doen. Elke stap die wij nemen is er één die weloverwogen gedaan is. Ons doel is een bijdrage te leveren aan onze rassen. En voor ons hoeft dat niet binnen een paar jaar te geschieden. 


Geen kittenfabrieken

Onze poezen worden niet als kittenfabrieken gebruikt en krijgen maar 1 keer per anderhalf of twee jaar een nestje (een nestje is vaak een hele aanslag op het gestel van de moeder). Hierdoor hebben wij vaak maar 1 tot 3 nesten per jaar.  

Een nest opvoeden doe je niet zo maar eventjes. Het kan best gebeuren dat je de eerste nachten-/dagenlang om de twee uur moet flessen.  Er is altijd iemand van ons thuis rond de dagen van de bevalling.

Maar over het algemeen ben je voor een nestje wel een aantal maanden in touw. Dekkater zoeken/bekijken, wachten tot poes krols wordt, poes naar dekkater brengen en weer ophalen. Zorgen dat de poes ongestoord haar zwangerschap kan volbrengen. De bevalling en dan 3 maanden zorg en opvoeding voor de kleintjes.  Fokken is niet zomaar een kwestie van poes en kater bij elkaar zetten en dan heb je kittens. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn, vaak realiseren mensen zich dit niet. 

Mochten mensen die een kitten/kittens van ons kopen, geïnteresseerd zijn om te gaan fokken, dan kunnen ze van ons verwachten dat wij ze altijd met raad en daad te woord willen staan. Wij vinden het belangrijk om hen hierin te begeleiden en wegwijs te maken (dit betekent niet dat wij dingen zullen voorschrijven, denken kun je zelf ook!). Ook mensen die geen kitten van ons hebben, mogen ten alle tijden contact met ons opnemen voor vragen. Wij mogen ons zeer gelukkig prijzen met een schare van bevriende fokkers en weten dus hoe waardevol het is om informatie uit te kunnen wisselen. Met z’n allen weet je meer dan in je eentje.


Kitten en nieuwe eigenaar

Onze kittens mogen met 14 weken naar hun nieuwe eigenaren.

  • ze zijn dan drie keer ontwormd,

  • twee keer preventief ontvlooid,

  • en twee keer (dus volledig) geënt,

  • gechipt met een identificatiechip en twee keer onderzocht door onze dierenarts, ze worden inclusief verkoopcontract, stamboom, testuitslagen van ouders/grootouders, entingsboekje en eigendomsbewijs door ons zelf afgeleverd tesamen met een pretpakket (voor kitten én eigenaar) en voeding voor de eerste weken.

In feite hebben wij geen zware eisen waaraan een nieuwe eigenaar moet voldoen, indien men in aanmerking wilt komen voor een kitten van ons. Natuurlijk moet men geïnteresseerd zijn in het wel en wee van het kitten en dus het liefst een aantal keer komen kijken (dit mag vanaf de leeftijd van 3 à 4 weken). Op deze manier kunnen wij en het kitten kennis met jullie/jou maken, zodat we goed kunnen zien of een uitgekozen kitten past. En onze indruk moet natuurlijk ook positief zijn. Je bent absoluut niet verplicht om na een bezoek aan ons een kitten te kopen. Het kan best zijn dat de kittens (of misschien wij) je niet bevallen. 

Wij exporteren onze kittens ook naar het buitenland. Dan is het helemaal belangrijk voor ons dat wij goed contact met de toekomstige eigenaar hebben. Wij hebben inmiddels (meerdere) kittens in België, Zweden, Engeland, Amerika, Brazilië en Japan wonen. Twee van de kittens in Amerika hebben wij zelf weggebracht, na twee en een half jaar intensief e-mailcontact. De kittens die naar Zweden, Engeland en Brazilië verhuisd zijn, zijn door hun nieuwe eigenaren zelf bij ons opgehaald. Het kitten dat naar Japan verhuisd is en één van de kittens in Amerika hebben alleen met een vliegtuig gereisd. Dit heeft niet onze voorkeur, maar soms lukt het voor beide partijen niet om het kitten op zijn/haar reis te begeleiden.

Wanneer wij kittens hebben die beschikbaar zijn, zal dat aangegeven zijn met "beschikbaar". Neem je dan contact met ons op dan komt er een "voorlopige optie" op een kitten te staan. Ben je daarna komen kijken, dan komt er een "optie" op het kitten te staan. Weet je daarna zeker dat je het kitten een goed huis wilt bieden, dan is het kitten "besproken". 

Wij hebben besloten om vanaf heden voor al onze kittens een aanbetaling te vragen. Nadat wij de afgelopen jaren vaker aan het lijntje gehouden zijn door mensen, die ons wekenlang een kitten vast lieten houden en dan nooit meer van zich lieten horen, zijn wij tot deze beslissing gekomen. Wij vragen ongeveer 1/3 van de verkoopprijs als aanbetaling. Wanneer een kitten naar het buitenland zal verhuizen, geldt dit ook. Daarnaast kunnen er ook nog extra kosten bijkomen voor de verhuizing naar het buitenland. Wanneer daar sprake van is, zullen wij altijd eerst goed uitzoeken wat de extra kosten zijn. Een aanbetaling zal in beginsel niet retourneerbaar zijn, tenzij wij van verkoop afzien of het kitten niet meer beschikbaar is voor verkoop. Wanneer er een aanbetaling ontvangen is, zal de status van het kitten sowieso veranderen in "besproken". 

Wij drijven geen koehandel. Dus als wij een prijs melden, zal daar niks van af gaan, tenzij wij het zelf aangeven. Indien je al eens een kitten bij ons gekocht hebt of wanneer je twee kittens bij ons koopt, zullen wij zelf een korting aanbieden. 

We begrijpen dat je in je zoektocht naar een lieve huisgenoot misschien bij meerdere catteries gaat kijken. Dit vinden wij geen probleem. Alleen willen wij (en de andere fokkers) niet dat je op 1 dag verschillende catteries bekijkt. Wie weet wat je oppikt (qua besmettelijke ziektes voor de katten) en onbedoeld naar verschillende catteries meeneemt.

In onze cattery worden voornamelijk de volgende kleuren gefokt:

Brits Korthaar: Blauw, Lilac, Black Silver Tabby en Black Golden Tabby. Soms zullen we ook wel eens andere kleuren tegenkomen in nestjes, maar wij richten ons voornamelijk op de voorgenoemde kleuren.

Selkirk Rex: Omdat het ras nog relatief jong is, is het niet eenvoudig om al specifiek op kleur te fokken. Ons doel is om op termijn in de effen varianten te gaan fokken (met name blauw, lilac en chocolate). 


Huisvesting katten

Al onze katten (dus ook de katers) wonen bij ons in huis. De kittens die bij ons in huis geboren worden, groeien op in de woonkamer te midden van alle bezigheden en lawaai. Wij zouden niet anders willen, want anders mis je teveel van hun ontwikkeling!

Onze katten hebben naast ons hele huis ook een deel van de tuin tot hun beschikking, wij hebben een kattenren in de tuin gebouwd. Klik hier om meer foto's te zien. De katten maken graag gebruik van de ren en zitten/liggen zelfs met slecht weer vaak buiten.


Showen

Af en toe (soms vaak, soms minder vaak) showen we met onze katten. Het is leuk als de katten hun titels halen, maar wij vinden dat niet het belangrijkste. De gezellige contacten met medefokkers maken zo’n showdag namelijk gezellig. De meesten van ons wonen verspreid door het land of in het buitenland. Vaak heb je te weinig tijd om even op de koffie te gaan, dan is zo’n show een ideale manier om weer eens persoonlijk bij te babbelen. 
Tuurlijk zijn we trots om van een keurmeester te horen dat je een mooie kat gefokt hebt en nog trotser als we op het podium staan om een prijs in ontvangst te nemen. Maar zelf weet je ook wat de sterke en zwakke punten van je kat zijn. Een kat met veel titels is niet automatisch beter dan een kat met minder/geen titels of een kat die niet geshowd wordt. En per keurmeester kan het geprefereerde beeld ook verschillen. Er bestaat een vaste standaard naar waar een kat gekeurd wordt, maar deze is natuurlijk aan persoonlijke interpretaties onderhevig. Wij showen overigens alleen met katten die het leuk vinden om geshowd te worden of die geen grote bezwaren hiertegen hebben. Niets is vermoeiender om met een kat die geen zin heeft, te showen. Daarnaast loop je ook nog eens de kans dat een kat dan dagen erna nog chagerijnig is.


Natuurlijk ben je ook welkom om eens een kijkje te komen nemen in onze cattery in Spijkenisse als we geen kittens hebben.


Groeten en misschien tot ziens,

Raymond en Geneviève